No power no game

TenneT zorgt ervoor dat iedere dag bij jou thuis en op school het licht brandt en jij je telefoon op kan laden, tv kunt kijken en kunt gamen. Hoe dat zit?

Hoe krijg je elektriciteit uit het stopcontact?

De elektriciteit die thuis uit je stopcontact komt, werd tot voor kort opgewekt in elektriciteitscentrales, de laatste jaren gebeurt dat ook steeds vaker door windmolens en zonneparken. Dat is een goede ontwikkeling. Maar om die elektriciteit bij jou thuis te krijgen moet je het vervoeren of ‘transporteren’. Het transporteren gaat via een elektriciteitsnetwerk. Zo’n netwerk kun je vergelijken met een wegennetwerk: je neemt voor de grote afstanden eerst de snelweg (380 kV), waar veel auto’s naast elkaar lekker vlot door kunnen rijden. Dan neem je de provinciale weg (110/150 kV) en vanaf daar ga je via een kleinere weg (20 kV) naar jouw stad of dorp om tenslotte bij je eigen huis (230 V) aan te komen. Een kV is een kilovolt, dus 1.000 volt. Uit je stopcontact komt 230 V. 380 kV is dus 380.000 volt.

Wat doet een netbeheerder?

TenneT is verantwoordelijk voor het hoogspanningsnetwerk in heel Nederland en een groot deel van Duitsland. Dat betekent dat TenneT alle elektriciteitsverbindingen van 110 kV, 150 kV, 220 kV en 380 kV beheert, TenneT is dus een netbeheerder. De hoogspanningslijnen hangen in hoogspanningsmasten. Deze heb je vast wel eens buiten gezien. Er zijn twee soorten, vakwerkmasten waar je doorheen kunt kijken en wintrackmasten, die meer weg hebben van grote palen in het landschap. De taak van TenneT als netbeheerder is om ervoor te zorgen dat er op een betrouwbare en veilige manier altijd elektriciteit uit je stopcontact komt. Dat betekent dat 24 uur per dag de vraag en aanbod van elektriciteit in balans is, dus dat elektriciteit altijd, zoveel als nodig is, beschikbaar is.

volt

Elektriciteit is een vorm van energie en bestaat uit spanning en stroom. Je kunt het vergelijken met een waterleiding of tuinslang. De elektrische spanning is vergelijkbaar met de waterdruk en de elektrische stroom kun je vergelijken met de stroomsnelheid van het water. De spanning drukken we uit in volt en is genoemd naar Allessandro Volta, een Italiaanse natuurkundige en uitvinder van de eerste batterij. De stroom wordt uitgedrukt in ampère en is genoemd naar de Franse natuurkundige André-Marie Ampère. Best ingewikkeld dus. In dit filmpje wordt het nog eens uitgelegd.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.