Gevaar!

Hoogspanningslijnen hangen hoog in de lucht en dat is maar goed ook. Want via de hoogspanningslijnen wordt elektriciteit vervoerd. Er staat dus hoge spanning op.

Als je op de grond staat, dan sta je veilig. Maar ga je vliegeren, vissen met een werphengel, spelen met een op afstand bestuurbaar vliegtuigje of met een drone? Kijk dan goed om je heen of er geen hoogspanningslijnen in de buurt zijn. Want aanraken – ook met een draad – is levensgevaarlijk. En met een drone of vliegtuigje kun je de hoogspanningsverbinding ook nog eens beschadigen, waardoor de elektriciteit uit kan vallen.

In een mast klimmen lijkt misschien spannend, maar het is natuurlijk geen klimrek. Dit is zelfs levensgevaarlijk. Er staat zoveel spanning op zo’n lijn dat je al onder spanning kunt komen als je maar in de buurt komt. En zo’n stroomstoot overleef je niet of je raakt ernstig gewond.

Pas dus goed op en zorg dus altijd dat je uit de buurt van hoogspanningsverbindingen blijft.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Dit filmpje laat nog eens goed zien waarom je niet in de buurt van hoogspanningsmasten moet spelen.