We passen ons in sneltreinvaart aan

Janneke Hermes, CFO en lid Raad van Bestuur Gasunie

Ik ben enorm trots: op mijn collega’s, hun partners en kinderen. De meesters en juffen op scholen, de winkeliers en kappers en zoveel andere mensen. Wat laten de meesten een enorme dosis aanpassingsvermogen zien! En dan ben ik ook direct bij het punt dat ik in ieder geval van deze leerzame crisis meeneem:

“Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op verandering.”

- Darwin - Door deze crisis kan ineens heel veel. We passen ons in sneltreinvaart aan. Besluiten die lange tijd moeilijk waren of waar veel beren op de weg gezien werden, worden ineens genomen. Het alternatief, niets doen, is kennelijk nog erger. Ik geniet van de innovatiekracht van velen. Beademingsmaskers van snorkels! Fantastisch. Waarom hebben we toch altijd iets extreems nodig om snel te kunnen veranderen? Kunnen we deze periode ook aangrijpen om dát te veranderen? Hoe zouden we dat dan moeten doen? Ik heb het antwoord (nog) niet. Wat ik wel weet is dat ik het makkelijker vind om iets anders te doen, als ik dat samen kan doen. Eigenlijk ben ik dus heel benieuwd of er nog meer “gekken” zijn. Steve Jobs: “Zij die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat doen”.